1 Ocak 2011 Cumartesi

Meme Kanseri Konusunda Sık Sorulan Sorular

Meme Kanseri Konusunda Sık Sorulan Sorular



Fibrokistik değişiklikler ve meme dokusunun yoğun olması meme kanseri gelişme riskini arttırır mı?
Fibrokistik değişiklikler memenin iyi huylu değişiklikleridir ve meme kanseri riskini arttırmaz. Bununla beraber, Fibrokistik değişiklikler ve meme dokusunun yoğunluğu kanserin mamografide görülmesini engelleyebilir. Bu nedenle fibrokistik değişiklikleri olan kadınlarda meme kanserinden şüpheleniliyor ve mamografi bulguları normalse meme ultrasonu gibi ilave tetkiklere gerek duyulabilir.

Meme başı akıntısı  her zaman meme kanseri belirtisi midir?
Meme başı akıntılarının büyük çoğunluğu iyi huylu meme hastalıkları ile ilişkilidir. Kendi kendine olmayan, iki taraflı beyaz, sarı yeşil renkli akıntılar kanser belirtisi değildir. Kanlı ve su gibi berrak akıntılar anormal kabul edilmeli, bununla beraber bu akıntıların sadece % 10'unda kanser saptanmaktadır. Kanlı akıntıların çoğunda neden iyi huylu meme hastalığı olan papillomlardır. Aşağıdaki durumlarda meme başı akıntısı kanser habercisi olabilir. Mutlaka doktorunuza başvurunuz.
  • 40 yaşından büyükseniz,
  • Akıntı tek taraflı ise,
  • Kendi kendine oluyorsa,
  • Su gibi berrak veya kanlı ise,
  • Kitle eşlik ediyorsa,
Mamografi meme kanserinin yayılmasına neden olur mu?
Mamografi meme kanserinin erken tanısı için en önemli yöntemlerden biridir. Ne mamogafinin kendisi, ne de mamografi için meme dokusunun sıkıştırılması meme kanserinin yayılmasına yol açmaz.

Mamografi meme kanserine neden olur mu?
Mamografi güvenli bir yöntemdir. Günümüzde kullanılan mamografi cihazları çok düşük dozda radyasyon vermektedir. Bu miktarın meme dokusuna ve vücuda herhangi bir zararı yoktur. Mamografiyi güvenle çektirebilirsiniz.   

Mamografi meme kanserini önler mi?
Mamografi meme kanserini önlememekle birlikte, meme kanserinin erken tanınmasını sağlayan en etkin yöntemlerden biridir. Mamografi halen meme ile ilgili herhangi bir belirti olmayan kadınlarda meme kanseri taraması için kabul edilen tek yöntemdir. 40 yaşından sonra yılda bir tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.

Meme kanseri tanısı alan hastalarda memenin tamamının alınması gerekli mi?
Meme kanseri tanısı alan hastalara tedavi amacıyla cerrahi uygulanmaktadır. Bununla beraber, günümüzde erken evre meme kanserinin tedavisinde meme koruyucu cerrahi (lumpektomi ve radyoterapi uygulanması) sıklıkla uygulanan yöntem haline gelmiştir. Lumpektomi memedeki kitlenin bir miktar normal meme dokusu ile birlikte çıkartılmasıdır. Meme koruyucu cerrahi ve radyoterapi ile memenin tamamının alınması arasında hastanın sağkalımı açısından bir fark yoktur. Bunula birlikte geriye kalan meme dokusunda tümörün tekrar etme riski memenin tümünün alınmasına oranla biraz daha fazladır. Koruyucu tedavi uygulanan memede tümör tekrarlarsa önerilen tedavi mastektomidir. Tümörün lokal olarak tekrar etmesi sağkalım süresi üzerine olumsuz bir etki yapmaz.

Ter önleyiciler ve deodorantlar meme kanserine yol açar mı?
Koltukaltı bölgesine uygulanan ter önleyici veya azaltıcılarda bulunan aktif maddelerin meme kanseri riskini arttırdığını gösteren herhangi bir bulgu yoktur.

Kahve içmek meme kanseri riskini arttırır mı?
Kahvenin meme kanserini arttırdığını gösteren bulgu olmadığı gibi, bazı fare çalışmalarında kahvenin kanseri önlediği gösterilmiştir.

Emzirmek meme kanserine yol açar mı?
Emzirmek meme kanseri riskini arttırmaz. Bazı çalışmaların ön raporlarında meme kanseri riskini azaltabileceği belirtilmektedir. Ancak halen bunun için yeterli kanıt yoktur.

Meme implantları (protezleri) kanser riskini arttırır mı?
Çalışmalar meme implantlarının kanser riskini arttırmadığını göstermiştir. Meme implantı olan kadınlarda mamografi her zaman yararlı olmayabilir ve ilave görüntüleme yöntemleri gerekebilir.

Memeye yönelik travma kansere yol açar mı?
Memeye yönelik travma veya yaralanmalar meme kanserine yol açmaz. Bununla beraber travmanın etkisiyle memede morarma ve yağ nekrozu denen iyi huylu kitle meydana gelebilir. Yağ nekrozu travmaya uğrayan memedeki yağ dokusunun şişmesi ve hassaslaşması sonucu oluşur. Vücut bu hasarlı dokuyu onarırken bazen sert skar dokusu oluşur. Mamografide meme kanseri ile karışabilir.

Meme kanseri tanısı alanların tedavi sonrası hamile kalmalarında sakınca var mı?
Çalışmalar hamilelik sırasında oluşan hormonal ve metabolik değişikliklerin meme kanserinin tekrarlaması için risk oluşturmadığını göstermiştir.

Aşırı kilo meme kanseri riskini arttırır mı?
Aşırı kilo veya obesite özellikle menapozdaki kadınlarda ve daha önce normal kilolu olup sonradan kilo alanlarda meme kanseri riskini artırmaktadır.

Egzersiz meme kanseri riskini azaltır mı?
Egzersiz immün sistemi güçlendirmekte ve östrojen düzeyini düşürmektedir. Haftada 4 saat ve üzeri egzersiz ile meme kanseri riski azalmaya başlamaktadır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder